Domotica

Domotica (ook wel huis automatisering genoemd), is kort gezegd het automatiseren van dagelijkse dingen in huis, op kantoor, sportschool, zorginstelling of andere ruimte. Het woord domotica is een samentrekking van het latijnse domus (huis) en het laatste gedeelte van de woorden informatica, telematica en robotica.

Je hebt vast wel eens van de uitspraak “een slimme woning” gehoord.

Maar wat is nou precies een slimme woning?

Met een domotica systeem is het mogelijk om geheel automatisch of op afstand verlichting, gordijnen, rolluiken, en verwarming of 1 van de andere electrische apparaten in uw woning aan te sturen.

Verlichting kan bijvoorbeeld door sensoren automatisch ingeschakeld worden wanneer u een ruimte binnenkomt, gordijnen kunnen automatisch gesloten worden op het moment dat het buiten donker begint te worden en de verwarming springt aan wanneer u onderweg bent naar huis, zodat het al een aangename temperatuur is als u de deur open doet. Het zijn kleine handelingen, maar ze maken het leven een stuk makkelijker. Behalve makkelijk is domotica ook nog eens energiebesparend. Lampen branden niet langer dan nodig en de verwarming wordt ook weer uitgschakeld als het bedtijd is.

Domotica is volop in ontwikkeling. Zo is het ook mogelijk

video en muziek volledig te integreren in een systeem zodat met een enkele druk op de knop bijvoorbeeld de gordijnen sluiten, de verlichting gedimd wordt en de film start. De mogelijkheden zijn hier in eindeloos

Een belangrijke factor in dit systeem is de tablet en smartphone. Dankzij een app op uw iPhone of Android toestel heeft u de bediening van uw huis altijd bij de hand.

Kortom (Domotica) of een slimmewoning is een energiezuinige woning die precies doet wat u denkt.